Hållbara festivaler: Framtidens miljövänliga musikupplevelser

Visst är det fantastiskt med festivaler? Gemenskapen, glädjen, musiken… Men, och det här är ett stort men, vi festivalrävar vet att det traditionellt sett varit en ganska smutsig historia. Jag minns själv hur det brukade vara: berg av engångsplast, matrester som slängdes, och en allmän ’slit-och-släng’-mentalitet. Men klimatförändringarna knackar på dörren, och festivalvärlden har börjat lyssna. Nu ser vi en spännande förvandling, där festivaler blir arenor för miljömedvetenhet och nyskapande lösningar. Det är en utveckling som jag, och planeten, verkligen välkomnar.

Från sopberg till återbruk

Tidigare var festivaler nästan synonymt med enorma mängder avfall. Tänk dig alla engångstallrikar, plastmuggar och billiga tält som bara användes en gång och sedan hamnade på soptippen. Enligt Environment Co genererade brittiska musikfestivaler hela 23 500 ton avfall årligen, redan 2019. Helt galet, eller hur? Men nu börjar det hända saker.

Avfallstrappan i praktiken

Numera är effektiv avfallshantering A och O på de flesta festivaler. Källsortering är standard, och många har infört kompostering för matavfall. Dessutom ser vi allt oftare smarta pantsystem för muggar och andra kärl, vilket minskar behovet av engångsprodukter. Vissa festivaler tar det ännu längre. Ta Deep Tropics i Nashville, till exempel – de har helt förbjudit engångsplast, vilket The New York Times rapporterat om. Och det här med tälten, då? Jo, många festivaler erbjuder nu förhyrda tält eller har särskilda insamlingsplatser för campingutrustning. Detta är superviktigt, med tanke på att DW rapporterar att en kvarts miljon tält slängs på brittiska festivaler varje år.

Matrevolutionen

Även maten på festivalerna har genomgått en revolution. Förr var det mest snabbmat och kött i mängder. Nu är det vegetariskt, veganskt och ekologiskt som gäller på många håll. Way Out West i Göteborg var verkliga pionjärer på det här området. De började tidigt med att enbart servera vegetarisk mat, och enligt Djurens Rätt minskade de sin miljöpåverkan med hela 25 procent tack vare detta. Imponerande, eller hur? Och det handlar inte bara om att minska köttkonsumtionen. REVERB betonar vikten av att donera oanvänd mat, och det är något som många festivaler, inklusive Way Out West, har anammat.

Energi och transporter: Nästa stora utmaning

En annan viktig pusselbit är energiförbrukningen. Festivaler kräver ju massor av el till scener, ljudanläggningar och belysning. Men även här ser vi en positiv utveckling. Allt fler festivaler satsar på förnybara energikällor som sol och vind. Sweden Rock Festival, till exempel, får sin el från lokala, miljövänliga källor genom ett samarbete med Enkla Elbolaget. Men, och det här är viktigt, transporterna till och från festivalen är fortfarande den största miljöboven, enligt Sveriges Radio. Här krävs det verkligen nytänkande och samarbete mellan arrangörer, besökare och transportföretag. Kanske kan vi se fler samåkningsinitiativ, specialchartrade tåg och elbussar i framtiden?

Smarta lösningar för vatten och sanitet

Vatten är en värdefull resurs, och festivaler kan göra mycket för att minska sin förbrukning. Sweden Rock har till exempel lyckats minska vattenförbrukningen för toaletterna med hela 75 procent genom att installera vakuumspolande toaletter. Och vet du vad? Det visar sig att vi festivalbesökare också kan bidra. En studie vid Lunds universitet, som AP7 rapporterar om, visar att många faktiskt drar ner på duschandet under festivalen, vilket såklart sparar vatten.

Mer än bara miljö

Hållbarhet handlar inte bara om miljön, utan också om sociala frågor. Festivaler har en fantastisk möjlighet att skapa trygga och inkluderande mötesplatser för alla. Genom att aktivt arbeta med värdegrundsfrågor, jämställdhet och tillgänglighet kan festivalerna bidra till ett öppnare och mer tolerant samhälle. Sweden Rock Festival, till exempel, har som mål att minst hälften av banden på Nemis-scenen (en scen för nya, spännande band, förkortning för New Music in Sweden) ska ha kvinnliga musiker. Och projektet ”Live Green”, som stöttas av Svenska Postkodlotteriets Stiftelse, engagerar unga i att skapa hållbara festivaler.

Festivaler som testlabb för en hållbar livsstil

Det häftiga med festivaler är att de kan fungera som en slags testbädd för hållbarhet. Här kan vi prova nya vanor och beteenden i en avslappnad och positiv miljö. Som AP7 nämner i sin artikel, kan det handla om allt från att testa att duscha mindre till att äta mer vegetariskt. Och förhoppningsvis tar vi med oss de goda vanorna hem sen.

Kvalitetssäkring genom certifiering

Hur vet man då att en festival verkligen menar allvar med sitt hållbarhetsarbete? Jo, det finns faktiskt certifieringar och samarbeten som kan ge en fingervisning. Way Out West är till exempel certifierade enligt ISO 20121. Det är en internationell standard för hållbar evenemangshantering, som hjälper arrangörerna att tänka på miljö, sociala och ekonomiska aspekter i alla led. Festivalen har också ett nära samarbete med Naturskyddsföreningen, vilket stärker trovärdigheten.

Glöm inte det digitala

En sak som man kanske inte tänker på är att även festivalers hemsidor, appar och livestreaming påverkar miljön. REVERB påpekar att det är viktigt att festivalerna är medvetna om sitt digitala fotavtryck och försöker göra även den delen så hållbar som möjligt.

Framtiden är grön (och inkluderande!)

Jag är övertygad om att framtiden för musikfestivaler är ljus, både när det gäller hållbarhet och inkludering. Genom att fortsätta satsa på cirkulär ekonomi (tänk återbruk, återvinning och smarta materialval), minska utsläppen från transporter (hej samåkning och tåg!) och använda ny teknik (solcellsdrivna scener, någon?) kan festivalerna bli en motor för en grönare och mer rättvis värld. Och det bästa av allt? Musikupplevelsen blir ju faktiskt ännu bättre när man kan njuta av den med gott samvete. Det här är en utveckling som gynnar alla – oss festivalbesökare, artisterna, miljön och hela planeten. Ses i festivalgräset!

Add Comment

mts_sociallyviral