Äta på festival

Sommaren närmar sig och med den festivalsäsongen. Det är alltid mycket som ska planeras och koordineras inför en festival, där maten är en sådan. Hur du eller ni ska äta på festival är bland mycket annat en fråga om budget och om ambitioner. Förutsättningarna på plats, om du bor i tält, gör dessutom att det nästan alltid är svårare att planera maten. Särskilt om du vill leva billigt. Då du inte har tillgång till samma faciliteter som hemma blir det mer av en utmaning både att laga mat och förvara den.

Laga egen mat på festival

Att laga din egna mat är det billigaste sättet att leva på när du är på festival. Det är också ett lätt sätt att styra ditt matintag ifråga om näringsämnen och kalorier. Det första problemet som uppstår är dock hur du ska kylförvara dina matvaror så att de inte blir dåliga. Om du planerar att laga mat själv är det bästa att se till att hitta en plats där du har tillgång till el. På så sätt kan du ta med dig en större eldriven kylväska vilket underlättar kraftigt.

Om det inte finns el på plats behöver du antingen åka och handla inför varje måltid, eller satsa på matlagning som inte kräver den typen av förvaring. Det vill säga mestadels torrvaror. Se i så fall till att pigga upp maten. Det kan räcka med en smakrik pesto till pastan för att det ska kännas mer lyxigt att äta i ”fält”. En smakrik pesto till pastan slår ketchup vilken dag som helst.

Kom ihåg att du behöver ett ställe att laga mat på. Här kan du välja olika ambitionsnivåer där det enklaste är att ta med dig ett klassiskt spritkök inklusive kastruller. Om du är mer ambitiös skaffar du en portabel eldriven grill och lagar dagliga festmåltider. Ett mellanläge för dig som vill laga en del mat är att köpa med dig en eller två engångsgrillar.

Köpa mat

Ett alternativ är givetvis att köpa mat inne på festivalområdet. Fördelen med det är att det är väldigt enkelt. Nackdelen är att du i de flesta fall blir låst till att äta typisk festivalmat. Du kan inte räkna med att kunna leva nyttigt, utan det kommer bli mycket friterat och mycket pommes. Glöm inte att ta med dig medicin mot halsbränna. Särskilt om du också dricker en del alkohol när du är på festivalen. En smakrik pesto till pastan kan då vara ett bättre alternativ.

Add Comment

mts_sociallyviral