Roskildefestivalen

Roskildefestivalen är en riktig klassisk festival som har funnits sedan 1971. Festivalen som hålls i Danmark varje år lockar många tusentals besökare från hela norra Europa. En hel mängd giganter har spelat här, exempelvis Bob Marley, Bob Dylan, U2, Prince, Rolling Stones och David Bowie. Festivalen har överlevt de senaste årens festivaldöd och i somras sålde festivalen ut alla 100000 biljetter. Då spelade bland annat PJ Hervey och Wiz Khalifa. Roskilde täcker ett stort antal musikstilar, här kan man lyssna på allt från klassisk rock till hiphop eller världsmusik. På Roskilde finns verkligen något för alla.

Roskildefestivalen behåller sin bredd och sin popularitet

När andra festivaler har brottats med dåliga besökstal och tvingats lägga ner, har Roskilde alltid överlevt. En musikfestival passar alla åldrar och smaker, och det är Roskilde i en tid när många andra festivaler tvingas nischa sig för att hitta publik. Andra nutida festivaler, exempelvis Way out West People walking around on Roskilde Festivalsquarehar också ett relativt brett program, med stora artister i flera olika genrer och många mindre, alternativa akter. Men till skillnad från Roskilde attraherar dessa ofta en viss typ av publik, i Way out Wests fall, hipstern som bryr sig om jämställdhet och miljö och inte vill rulla runt i kall lera på ett fält. Roskilde är bortom detta, Roskilde är för alla.

Roskilde bevarar sin hippieanda

Som redan nämnts grundades Roskildefestivalen 1971, i en tid när idealism skattades högt. Festivalen var och är än idag politisk. All vinst går till välgörande ändamål, vinsten från årets festival beräknas uppgå till 2,3 miljoner Euro som alltså skänks bort. Festivalen strävar efter att behålla sitt fokus på jämlikhet och i år arrangerades samtal med Edward Snowden och festivalen invigdes med en konsert bestående av musiker från Syrien. På så sätt kan man kanske alltså ändå se ett samband med små nischade festivaler, som ibland också har ett uttalat politisk syfte. Men Roskilde är och förblir störst och först, med något för alla och med ett bra syfte!

Add Comment

mts_sociallyviral