Hultsfredsfestivalen

1982 arrangerade föreningen Rockparty den första festivalen i Hultsfred med endast 1000 besökare och under de första åren var de uppträdande grupperna i huvudsak svenska, om än i en del fall ganska kända. Hultsfredsfestivalen som vi känner den startades 1986 av Per Alexandersson, Putte Svensson Sahlin, Gunnar Lagerman och Håkan Waxegård och nu började man få dit stora namn som Erasure och Reeperbahn. Idén bakom var att festivalen skulle vara genreöverskridande och musiken skulle framföras på flera scener parallellt, men pop och rockmusik har varit mest företrädda under åren. Ursprungligen hölls Hultsfredsfestivalen i just Hultsfreds folkpark. Festivalen växte kontinuerligt under 1990-talet och var i mitten av 2000-talet Sveriges största musikfestival och hade under sin storhetstid över 30 000 besökare. Hultsfredsfestivalen växte också på längden; från början 1 dag för att som längst vara i 4 dagar. Här har storheter som Oasis, Motörhead, Midnight Oil, Ramones, Iggy Pop, The Pretenders, Van Morrison, Black Sabbath, The Cure och Marilyn Manson uppträtt, för att bara nämna några. 2010 arrangerades ingen festival och det såg ut som om botten var nådd, men skam den som ger sig.

En festival blir två

2011 gick FKP Scorpio in som arrangör och 2013 delades festivalen upp i två delar i och med att Scorpio tog festivalen till Märsta utanför Stockholm. Genast bildades en motfestival – This is Hultsfred – som pekade på det absurda i att Hultsfredsfestivalen skulle vara någon annanstans än i just Hultsfred. 2017 lades festivalen ner igen på grund av dålig ekonomi, men man lovat att vara tillbaka 2018. Festivalområdet har utgjorts av Hultsfreds folkpark och Hembygdsparken som ligger intill den lilla sjön Hjulingen i Hultsfreds kommun. Den stora grusbelagda parkeringen samt fotbollsplanen Knektvallen med tillhörande klubbstuga har fått agera backstageområde. Hultsfreds Camping har fått stå till tjänst för alla campare och under 2000-talet användes även närbelägna åkrar för festivalen. På festivalområdet har det förutom scener och barer även funnits olika restauranger, försäljning av merchandise och evenemang arrangerade av det lokala föreningslivet. En av grundarna av Hultsfredsfestivalen har det i alla fall gått väldigt bra för. Per Alexandersson är numera chef över Lisebergs livescen. Hultsfredsfestivalen i Stockholm dog så småningom ut, men festivalen i Hultsfred kommer förhoppningsvis att leva kvar ett bra tag ännu.

Pionjärer och visionärer

Den vanligaste bilden som många kanske har av Hultsfred är en stor lerig åker, ungdomsfylla och många bråk men man ska komma ihåg att festivalen har sina rötter i den svenska musikrörelsen och det svenska föreningslivet eftersom arrangörerna alltid har kommit från lokalsamhället. Detta gör den ganska unik, även internationellt, och är kanske en av anledningarna till att en sådan liten ort långt bort i det kalla Sverige ändå har lyckats få hit världsartister, som har tyckt att det har varit roligt att komma hit och spela. Att ha roligt är också syftet när man går och spelar biljard på biljardstockholm.se. Hultsfredsfestivalen har inte bara varit sin egen lyckas smed. Man har lyckats med konststycket att starta något av en ”festivalrörelse” i Sverige. Efter Hultsfred växte många musikfestivaler runt om i landet, Way out west, Peace & Love och Putte i parken, för att bara nämna några. Hultsfredsfestivalen var helt enkelt en föregångare och personerna bakom dess olika konstellationer pionjärer och visionärer.

Add Comment

mts_sociallyviral