Woodstockfestivalen

Vill man veta om legendariska festivaler och hur de fick sin början så måste man titta tillbaka till året 1969 när Woodstockfestivalen arrangerades nära staden Bethel i New York. Denna festival har uppnått kultstatus och nästan varje svensk har hört namnet, och kanske även fascinerats över hippierörelsen i slutet av 60-talet.

När festivalen skulle arrangeras så hade arrangörerna förväntat sig ungefär 200 000 människor som sedan växte till över 500 000 på grund av att det gick rykten om att en festival med stora artister skulle arrangeras. Arrangörerna John Roberts, Michael Lang, Joel Rosenman och Artie Kornfeld hade först tänkt att gästerna skulle få betala inträde, men gav sedan upp den tanken när folk strömmade in till området.

Arrangörerna beslutade att låta alla komma in gratis och Woodstock blev därmed en succé. Det var regnigt och lerigt, och festivalplatsen hade dåligt med toaletter, men publiken betedde sig ändå lugnt och sansat vilket var ganska otroligt med tanke på hur många som kom.

Woodstock har beskrivits som ”tre dagar av fred och musik” när kriget i Vietnam rasade som värst. På ett sätt så representerade Woodstock människors frustration över Vietnamkriget och den politik som bedrevs i USA genom att anordna festivaler som denna som en markering mot makthavarna.

Hippie girl style. 60s style photo.

Woodstockfestivalen hade flera artister som uppträdde, och några av de mest kända var Jimi Hendrix, Santana och Creedence Clearwater Revival. Jimi Hendrix spelade den kända amerikanska nationalsången enbart med sin gitarr, och Janis Joplin sjöng otroligt starkt och vackert. Alla dessa historiska stunder härstammar från den legendariska Woodstockfestivalen.

Det har även gjorts flera dokumentärfilmer om festivalen om du är intresserad av att se hur det egentligen gick till och få en djupare inblick i arrangemanget och artisterna som kom dit för att uppträda. Du får även veta mer om arrangörerna och hur det hela fick sin början.

Det är trevligt att gå på festivaler, men vi kan även sitta hemma i våra sköna soffor och njuta av musik från högtalarna istället för att vada i lera, särskilt när vi blivit lite äldre. Då kan det vara skönt att satsa på en skön soffa och koppla av en stund till några låtar av Jimi Hendrix eller Janis Joplin för att uppleva Woodstockfestivalen från hemmets lugna vrå.

Add Comment

mts_sociallyviral